Auto huren in Belgrado

Als je met het vliegtuig naar Belgrado gaat, en niet in het centrum van Belgrado verblijft, kan het misschien handig zijn om een auto te huren. Je kunt al voor je reis een auto boeken zodat hij klaar staat bij het vliegveld. Als je in Belgrado pas een auto wilt huren kan het zijn dat je meer geld kwijt bent. Als je niet in Belgrado zelf verblijft kan het voordeliger zijn om in de buurt van je bestemming pas een auto te huren. Wees je ervan bewust dat de mensen in Servië hogere prijzen vragen aan toeristen, en er is ook altijd ruimte voor onderhandeling. Als je iemand in Servië kent is het handig om diegene de auto voor je te laten huren.

Kwaliteit van de autowegen in Servië

De autowegen in Servië worden steeds beter. Toch zijn er nog niet in alle dorpen en steden goede wegen. Ook vaak zie je dat de hoofdweg of doorgaande weg door een plaats van asfalt is maar de zijstraten van klinkers of gewoon zand. De kwaliteit van de asfaltwegen is wel een stuk minder dan in Nederland, omdat ze minder goed onderhouden worden en er aan kuilen en hobbels vaak niets wordt gedaan.

 

Plaatsnamen op borden langs de wegen worden behalve in het Cyrillisch ook steeds vaker in het Latijnse schrift aangegeven. Als je moet tanken dan wordt je bij bijna alle tankstations door iemand geholpen. Als er een boordje met ‘Dozvoljeno samoposluživanje’ bij staat dan is zelfbediening ook toegestaan. In Servië wordt er gewoon net als in Nederland aan de rechterkant van de weg gereden. Taxi’s mogen via de busstrook aan de rechterkant auto’s inhalen en dat doen ze dan ook veelvuldig.

Anders dan in Nederland gaan de stoplichten in Servië eerst op oranje voordat ze op groen gaan. Zo weet je dus dat groen eraan gaat komen.