Historische gebouwen in Belgrado

Belgrado bevat vele historische gebouwen, zoals Fort Kalemegdan, de Heilige Sava Kathedraal, het Oude Paleis en talloze kerken. Ook zijn er vele parken, monumenten, en genoeg musea, cafés, restaurants, markten en winkels om je vakantie of weekend in Belgrado door te komen.

Belgrado Fort: Kalemegdan

Kalemegdan, ook wel het Belgrado Fort genoemd ligt op een heuvel midden in het Kalemegdan Park. Het is een van de oudste en belangrijkste symbolen van de stad. Vanaf het fort kijk je uit op het kruispunt van de rivieren Sava en Donau. Belgrado Fort is al meer dan 2000 jaar oud. In het gebouwen complex vind je de restanten van torens, kerken, poorten, en diverse musea zoals het Militairy museum. Enkele musea zijn gesloten omdat ze bezig zijn met renoveren.

St. Sava kathedraal

De St. Sava kathedraal is vernoemd naar Sava; de eerste Servische aartsbisschop. Vanaf 1894 werden er al plannen gemaakt voor de bouw van de tempel. Maar pas in 1935 werd er gestart met de bouw van een van de grootste orthodoxe kerken ter wereld, en het gebouw is nu nog steeds niet voltooid. De buitenkant is zo goed als af, maar aan de binnenkant moet nog veel gebeuren. Over een jaar of tien hoopt men klaar te zijn met de heilige Sava kathedaal.

Rozenkerk

De Rozenkerk (Crvka Ružica) ligt bij de Noord oostelijke vestigingswal van Fort Kalemegdan. De Servisch-orthodoxe kerk is het begin van de 18e eeuw gebouwd nadat een kerk met dezelfde naam in de 16e eeuw werd verwoest. De Rozenkerk diende eerst als opslagplaats voor buskruit, maar in de 19e eeuw werd het omgebouwd tot garnizoenskerk. Pronkstuk van de kerk is een lamp gemaakt van kogels en zwaarden.

Rozenkerk bij het Belgrado Fort

 

Oude stadscentrum

Het oude stadscentrum van Belgrado ligt direct tegen Kalemegdan Park aan. Er liggen veel winkels en uitgaansgelegenheden op en rond de autovrije winkelstraat Kneza Mihaila. Vanuit het centrum zijn bijna alle bezienswaardigheden van Belgrado te voet te bereiken Op het grote plein, de Trg Republike staat het Nationale Theater en het bekende standbeeld met prins Michael op een paard.

Graf van Tito

Het graf van de communistische president Josip Broz Tito is te vinden in het Museum van de Geschiedenis van Joegoslavië. Deze ligt op een heuvel met uitzicht over de stad. De graftombe van Tito ligt in “The House of Flowers”, de centrale bloementuin. In de diverse gebouwen van het museum zijn een aantal tentoonstellingen te bezichtigen, zoals klederdrachten, schilderijen, batons en geschenken aan Tito. Het museum met het Graf van Tito is in de zomer van 10.00 tot 20.00 te bezichtigen en in de winter van 10.00 tot 16.00. Alleen op maandag is het museum gesloten.

Paleizen in Belgrado

Servië is tegenwoordig een republiek met president, maar had vroeger koningen. Daarvan zijn er nog een aantal paleizen in Belgrado: Het Koninklijke Paleis (Kraljevski Dvor), Witte Paleis (Beli Dvor), Nieuwe Paleis (Novi Dvor) en het Oude Paleis (Stari Dvor). Het Witte Paleis was ooit de verblijfplaats van president Tito; laatste president van Joegoslavië. In het Koninklijke Paleis woont Kroonprins Aleksander. Het Oude Paleis dient tegenwoordig als stadhuis. In het Nieuwe Paleis werkt de Servische president.

Oude parlementsgebouw

Tegenover het Nieuwe Paleis ligt het oude parlementsgebouw. Het is een zeer indrukwekkend gebouw. Het bevat één grote groen koperen koepel en nog een aantal kleinere. Tegenwoordig is het parlementsgebouw niet meer in gebruik.