Praktische informatie als je naar Belgrado reist

Praktische informatie voor als je naar Belgrado of elders in Servie op reis gaat. Alles over betaalmiddelen, drinkwater en veiligheid.

Betaalmiddelen

In Belgrado wordt meestal contant betaald in Servische dinar. Ook kun je op steeds meer plaatsen pinnen of met een creditcard betalen. Betalen in Euro kan eventueel ook, maar dan vragen ze een hogere (afgeronde) prijs. Hou er rekening mee dat als je Belgrado verlaat, of in de buitenwijken van Belgrado komt dat je dan vaak alleen cash kan betalen. In het centrum van de hoofdstad zijn vele geldwisselingskantoren te vinden. In de overige steden van het land zijn ook veel geldwisselkantoren te vinden, met name in het centrum.

Internet in Belgrado

Er zijn veel internetcafés in Belgrado. Ook in de modernere restaurants, clubs en cafés kan je steeds vaker gebruik maken van internet. En hoewel Servië veel arme mensen kent… iedereen heeft een mobieltje met internet!

Drinkwater

Hoewel het water uit de kraan in principe drinkbaar is, bevat het heel veel chloor. Omdat wij dit niet gewend zijn kunnen wij hier flink ziek van worden. Laat je niet misleiden door Serviërs die zeggen dat je het kraanwater best kunt drinken. Zij zijn dit water gewend en ons lichaam niet. Het wordt daarom afgeraden om water direct uit de kraan te drinken. Gelukkig zijn er in elke winkel of kioskje flessen water te koop. Deze kosten bijna niets. Als je geen flessen water kan kopen, kook het water dan vijf minuten. Het verschilt overigens per straat en dan ook nog per huis in die straat over hoeveel chloor er in het drinkwater zit.

Elektriciteit

In Servië worden dezelfde typen stekkers gebruik als in Nederland. De netspanning is 220 volt. In Servië is het wel normaal dat je af en toe geen stroom hebt. Als er namelijk aan een weg of riool of gebouw gewerkt wordt gooien ze soms de stroom in de hele straat of een hele wijk eraf.

Taal in Servië

Servisch is de officiële taal in Servië. Als je deze taal niet beheerst kan je bij de oudere bevolking vaak met wat Duits terecht, en de jongeren spreken vaker Engels. Probeer in ieder geval de standaard begroetingen en “bedankt” zo snel mogelijk in het Servisch te leren, dit wordt erg gewaardeerd door de lokale bevolking.

Belangrijke telefoonnummers

Landelijke alarmnummer: 112
Politie: (011) 192
Brandweer: (011) 193
Ambulance (011) 194
Wegenhulp (011) 1987

Op een Nederlandse mobiele telefoon moet ook het landnummer ervoor: +381. Dus bijvoorbeeld wegenhulp: +381 11 1987. 011 is het netnummer van Belgrado. Je kan 011 ook weglaten als je in Belgrado bent. In heel Servië kan je de politie bereiken door naar 192 te bellen. Je krijgt dan de politie uit de regio waar je bent. Op je Nederlandse mobiel zul je echter altijd het netnummer van de regio waarin je je bevind moeten weten. In het geval van Belgrado dus 011.

Nederlandse Ambassade in Belgrado
Simina 29, 11000 Belgrado +381 11 202 39 00
Openingstijden: dinsdag en donderdag van 9-10 uur.
serbia.nlembassy.org.

Nationaal Bureau voor Toerisme van Servië
Cika Ljubina 8, 11000 Belgrado
Tel: +381-11-6557 127, E-mail: info@serbia.travel

Medisch

Er zijn geen speciale inentingen nodig als je naar Servië reist. Wel zijn er een aantal inentingen die aangeraden worden, zoals DTP (difterie, teanus en polio) en hepatitis A (besmettelijke geelzucht).

Verblijf je langere tijd in Servie dan worden ook inentingen aangeraden tegen hepatitis B en rabiës (hondsdolheid). Als je alleen in de hoofdstad Belgrado blijft of een van de andere drie grote steden dan zijn deze (dure) inentingen niet echt nodig, behalve als je ook de buitenwijken bezoekt of het platteland.

Trek je echt de natuur in voor langere tijd dan is ook de teken encefalitis vaccinatie  geen slecht idee.

Servië kent zeer veel zwerfhonden en katten. Het is aan te raden om deze dieren niet aan te raken. Diverse Servische vrienden van mij moesten trouwens heel hard lachen als ik vertelde dat ik een dier niet wou aanraken. Zij vertelden dat de meeste honden en katten op straat ooit van mensen waren en dat ze ook soms van straat worden gehaald om ingeënt te worden en dan weer losgelaten worden. Ze zouden dus geen enge ziekten met zich meedragen. Wat ik hiervan moet geloven weet ik niet, ik pas toch maar op…

Paspoort/Visum/id-kaart

Om naar Servië te gaan heb je geen paspoort of visum meer nodig. Een identiteitskaart is genoeg. Wel moet je je registreren bij het lokale politiebureau binnen een dag of drie dat je in Servië bent. Als je bij iemand logeert moet de huiseigenaar mee komen. Je krijgt dan een kaartje of formulier mee dat je bij de paspoortcontrole op weg naar huis af moet geven. Als je in een hotel (of camping) verblijft doet het hotel de aangifte al. Opmerkelijk: Na afloop van mijn reis naar Belgrado in april 2022 hoefde ik het ingevulde formulier NIET aan de douane te geven. Er werd zelfs niet naar gevraagd. Of dit tijdelijk is of iets permanents heb ik nog nergens kunnen vinden..

Veiligheid

Servië is een relatief veilig land. Het percentage moorden, overvallen en mishandeling ligt erg laag. Als toerist ben je relatief veilig, ook ’s nachts. Omdat er ’s nachts ook veel gelegenheden open zijn is het nooit helemaal uitgestorven op straat. Let op: Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in heel Servië. Vooral voor twee mannen wordt het afgeraden om bijvoorbeeld hand in hand te lopen.